KIWI ~ Terbahagi kepada dua, iaitu:
buah kiwi dan burung kiwi (^_^) ....
Kamu suka yang mana??? Saya suka buah kiwi... Hehehe...
Mestilah jawapan kamu pun buah kiwi jugakkan?
Oklah, kalau di Malaysia mungkin kita susah nak jumpa buah ni, kan?
Tapi, di bumi Jordan ada banyak buah kiwi... Boleh beli bila-bila masa. Harganya pun... boleh la....
Kat bawah ni ada serba-sedikit tentang kelebihan atau kata lainnya khasiat buah kiwi...
Selamat membaca!
POKOK buah kiwi mampu bertahan sehingga berusia 50 tahun.
KHASIAT buah kiwi amat kurang diperkatakan, berbanding buah epal dan oren, ini mungkin kerana ia tidak begitu popular di negara ini apatah lagi promosi mengenainya amat kurang dilakukan sehingga penggunaannya juga tidak berkembang pesat.
Bagaimanapun sebenarnya buah kiwi berkhasiat tinggi malah ia mengandungi lebih vitamin dan mineral berbanding buah lain. Berdasarkan kajian yang dijalankan, dua biji buah kiwi khasiatnya bersamaan dengan semangkuk bijirin campur dua biji oren dan sebiji pisang.
Menurut kajian yang dijalankan syarikat Zespri International Limited, New Zealand, buah kiwi juga amat kaya dengan kandungan Lutein, iaitu anti oksidan yang penting dalam mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung.
Kandungan vitamin C nya yang tinggi juga menjadikan cukup bagus untuk menghapuskan bahan sampingan yang boleh menjejaskan tubuh di samping meningkatkan daya ketahanan badan dalam mengatasi serangan demam selesema.
Ia mengandungi kadar lemak yang amat rendah menjadikan ia makanan paling sesuai dalam menjaga kesihatan jantung, sekaligus pengambilannya dalam sistem pemakanan akan melahirkan tubuh badan yang sihat dan cergas.
Kandungan vitamin E yang tinggi pada buah kiwi juga membantu mengurangkan kadar kolesterol yang menyekat saluran darah ke jantung.
Selain itu, kandungan serat (fibre) memberikan tenaga yang membolehkan anda melakukan kerja harian dengan lebih cergas di samping itu kandungan potasium yang tinggi juga amat baik bagi anda yang mengalami kekurangan bahan itu akibat pengambilan pelbagai jenis ubat.
Bagi wanita mahupun lelaki yang amat prihatin akan kandungan kalori yang diambil setiap hari pula tidak perlu risau kerana kandungan kalori yang rendah pada buah kiwi menjadikan anda boleh menikmati keenakan rasanya pada bila-bila masa.
Bagi wanita mengandung dan mereka yang mahukan kulit bersih dan cantik, kandungan folate di dalam buah kiwi pastinya boleh membantu.
Begitu juga kandungan magnesiumnya yang membantu memberi tenaga di samping menguatkan tulang dan gigi.
Manakala kandungan zinc pula penting untuk kanak-kanak lelaki bagi meningkatkan jumlah hormon testosterone serta menjadikan rambut sihat, kuku, mata dan kulit cantik.
Kesimpulannya, buah kiwi memang ‘baik secara semulajadi untuk jasmani dan rohani’ seperti slogan Zespri Kiwifruit, syarikat pengeksport buah kiwi terbesar New Zealand.
Menurut Chef Connie Clarkson, buah kiwi boleh dipelbagaikan penggunaannya bukan sekadar dimakan secara mentah.
Contohnya dijadikan ais krim, pai, jus, sushi, salad, sos dan enak dimasak bersama ikan salmon atau dijadikan serbet.
“Buah kiwi kuning yang lembut dan manis contohnya, amat sesuai dijadikan makanan pencuci mulut manakala kiwi hijau sesuai untuk dibuat jus, ais krim juga makan begitu sahaja walaupun rasanya kurang manis,” katanya.
Beliau turut mengadakan demonstrasi memasak buah kiwi kepada rombongan media dari Malaysia dan Singapura yang berada di negara itu atas jemputan Zespri selama seminggu.
Selain itu buah kiwi juga dijadikan biskut, kek, barangan penjagaan kulit seperti sabun, losyen badan dan krim pencuci muka.
Kreativiti penduduk New Zealand dalam mempelbagaikan hasil keluaran buah kiwi menjadikan buah kebanggaan negara itu yang juga salah sebuah negara pengeksport terbesar dunia.
sumber: http://www.mesra.net/forum/index.php?act=ST&f=18&t=34225&st=30
Kebenaran yg mereka temui ialah :
1. Kiwi mengandungi 2 kali ganda vitamin C berbanding oren & lebih tinggi dpd jambu batu & tomato.
2. Buah kiwi adalah buah tunggal yg mengandungi Vitamin E
3. Buah kiwi hanya ada 40 peratus kalori
4. Buah kiwi mempunyai kandungan kadar potassium yg tinggi, kedua selepas pisang
5. Buah kiwi mempunyai serabut yg tinggi. Kandungan serabutnya lebih byk berbanding oren, pisang & betik
6. Buah kiwi melancarkan sistem pencernaan
7. Buah kiwi boleh menjadi bhn pelembut daging
8. Buah kiwi bagus utk tujuan kecantikan
Penyental
************
Rasa dingin & iranya yg berbiji2 serta khasiatnya yg tinggi membuatkan buah kiwi sesuai utk dijadikan penyental. 'Nectar body scrub' mengandungi evening primrose, protin buah badam & buah kiwi. Baunya sebagus kesannya. Gunakan utk pengelupasan sel kulit.
Buat Sendiri
**************
1. Hiris halus2 & tepekkan ke muka. Rasanya dingin menenangkan. Vitamin E melenyap & mengurangkan parut. Kenapa tidak anda tepekkan pd parut jerawat? Ia juga mengurangkan kesan parut hitam di pipi.
2. Gonyoh2kannya pd muka terutama hidung. Buah kiwi penyental yg bagus. Ia melembutkan kulit yg kasap & elok utk noda2 hitam. Menurut mereka yg rajin menenyehnya pd muka, buah kiwi boleh mengurangkan rasa perit pd kulit muka kerana selaran matahari (sunburn) & mempercepatkan pemulihannya.
3. Letakkan hirisan atau puri buah kiwi (buat sendiri dgn mengisarnya) pd daging. Biarkan selama 30 minit. Anda akan dapati daging cepat empuk apabila dimasak.
4. Simpan buah kiwi dlm peti sejuk pd suhu 4 darjah Celcius (39 darjah Farenheit). Terlalu sejuk atau dlm keadaan beku akan merosakkan khasiatnya.
Salad
******
Buah kiwi boleh juga dibuat salad & punch buah2an. Ia juga boleh dimayang atau digubah menghiasi & melazatkan lagi hidangan. Pastikan anda memasukkannya apabila menyediakan salad sejuk & jgn lupa memotong dadu apabila mencipta punch buah2an ataupun pembasuh mulut. Jom cuba!!!
sumber: http://www.hanan.com.my/viewtopic.php?topic=942&forum=15&
boleh juga lihat pada link-link di bawah tentang khasiat-khasiat buah kiwi....
http://petua-anie.blogspot.com/2007/01/kiwi-kaya-khasiat.html
http://rifafreedom.wordpress.com/2008/09/24/buah-kiwi-kecil-kaya-manfaat/
Pautan lain: ~KHASIAT STRAWBERRY~
0 comments:
Post a Comment