I made this widget at MyFlashFetish.com.

Pages


I made this widget at MyFlashFetish.com.

STAY TUNE....

STAY TUNE....
ISLAM

Saturday, August 28, 2010

DAKWAH dan AMANAH... Sampai bila nak bagi alasan?!!

Jalan ini JAUH, matlamat akhir itu HAKIKI. Mencapainya memerlukan kesabaran & ketekunan, ujian ialah KAYU UKUR iman. Tinggi rendah iman diukur daripada NATIJAH di akhir ujian. Tetaplah THABAT. Janji-Nya PASTI...


Salam perjuangan buat para pendakwah !

Acapkali kita mendengar perkataan ini kan? Bukan sekali dua, bahkan berkali-kali... Sedari kecil hinggalah membesar dewasa... Namun, apa yang kita tahu dan faham mengenai dakwah??? Sejauh mana pelaksaannya? Adakah kita benar-benar memahaminya dan melaksanakannya? Tepuk dada, tanyalah diri dan iman...

Baharu sebentar tadi duduk bersama-sama sahabat-sahabat seperjuangan yang sama-sama menuntut ilmu di medan para syuhada' yang gah satu ketika dahulu dengan para ANBIYA', para SAHABAT dan para pejuang ISLAM... Berbincang dan berbual mengenai dakwah, pendakwah, halangan-halangan serta ujian-ujiannya... Boleh dikatakan mengenai golongan-golongan yang tercicir dari jalan dakwah. Agak menggusarkan, kerana bimbang diri diuji dengan perkara-perkara yang menyebabkan diri sendiri semakin jauh dari perjuangan Islam ini. Realitinya pada sahabat-sahabat yang dekat dengan diri ini. Bukan melihat pada keburukannya, cuma mahukan yang terbaik untuknya, di samping memperingati diri sendiri agar sentiasa berhati-hati dan berdoa agar ditetapkan hati untuk melangkah panjang di jalan-Nya ini... ISLAM...

Berada di atas jalan dakwah bukanlah mudah. Untuk maintain bersama kafilah dakwah memerlukan keikhlasan yang tinggi, kejelasan matlamat, azam dan tekad yang tidak mudah luntur, semangat yang membara, keimanan yang padu dan teman seperjalanan.

Banyak contoh yang ada tentang golongan-golongan (tercicir) ini dan apa yang menjadi punca mereka mengasingkan diri daripada perjuangan. Namun apakan daya, hati manusia itu lain-lain. Tahap penerimaan terhadap sesuatu perkara juga berbeza. Inilah hakikat perjuangan yang harus ditempuh. Mujahadah perlu tinggi. Sabar itu wajib. Tabiat juga berubah daripada tabiat biasa. Dulu cakap lain, sekarang jadi lain.

Dalam kalangan pemuda juga ada yang lari daripada jalan dakwah. Macam-macam alasan yang diberikan. Merasakan diri itu kosong, tak cukup ilmu, tak boleh nak menyumbang dan macam-macam lagi tapi hakikatnya semua itu berkait dengan permasalahan hati. Nak atau tak nak berjuang? Itu sahaja! Jawapannya terletak pada sendiri...
Masalah remaja inilah yang dinyatakan al-marhum syeikh Fathi Yakan dalam Generasi Pemuda dan Perubahan:
Pemuda ialah suatu tenaga yang digunakan oleh Islam untuk membangunkan dan memakmurkan alam tetapi orang lain mempergunakan mereka untuk meruntuhkan umat manusia. Sesungguhnya masyarakat manusia hari ini penuh sesak dengan pemuda-pemuda tetapi pemuda-pemuda ini hanyalah yang kosong, hanyut dan terbiar;
  1. Pemuda yang tiada peribadi,bersikap seperti kera
  2. Pemuda yang tiada mempunyai akhlak, yang lebih dekat dengan binatang
  3. Pemuda yang dijadikan tentera oleh kuasa-kuasa jahat dan zalim, disusun oleh parti-parti kufur dan syaitan
  4. Pemuda pondan yang tiada kebaikan pada mereka;
Tetapi keberkatan datang bersama pemuda yang tinggi cita-citanya.

Generasi pemuda adalah sebagai benteng ummah yang akan meneruskan perjuangan Islam di muka bumi. Supaya tercapainya qawamah (penguasaan) Islam terhadap masyarakat dan dunia. Pemudalah yang bertugas untuk merubah pemikiran manusia kepada pemikiran Islam daripada pemikiran Toghut. Tetapi seandainya pemuda yang sudahpun melepasi tapisan Allah dan diletakkan dalam perjuangan. Baru sedikit diberikan ujian sudah lari lintang-pukang daripada jalan perjuangan, maka orang inilah yang berpotensi merencatkan perjalanan dakwah itu sendiri.

Mereka kata mereka tak sanggup nak berjuang, bila diberi tanggungjawab:
"Berat tanggungjawabnya."
"Ana bukan orang yang layak."
"Orang lain lagi layak, ana tak bagus..."
"Korang tak tau ana macam mana..."

Macam-macam lagi alasan... Tapi tak pernah pula ditanya orang-orang yang masih istiqamah dalam perjuangan. Adakah bagi mereka ringan tanggungjawab yang diterima ini? Adakah orang yang dipilih dan terpilih ini semuanya bagus dan sempurna? Kita hendak berjuang menegakkan Islam di muka bumi... Tapi, jangan hanya di mulut nak perjuangkan Islam, benci Israel, simpati terhadap Palestin, dan macam-macam lagi.. Tapi bila diberi amanah, lari.

Ana bawakan satu contoh kepada antum yang biasa kita dengar atau hadapi...


Kata anak muda yang masih belajar : “ Nanti dulu , saya baru daftar university, saya nak fokus study, belajar nie pun ibadah juga, kewajipan utama, nak bantu family..exam dah dekat..banyak assigment..saya perlu pastikan kejayaan cemerlang supaya orang tak tuduh pelajar Islam tercorot, lembab dan malas. Lagipun saya sibuk laa..mak ayah tak izinkan…bila saya graduate nanti saya join la dakwah nie…”

Bila dan dapat result CGPA 4.00..dah mula dapat tawaran kerja. Gaji pun lumayan..above RM3XXX. Dia mula bagi jawapan : “ Saya baru mula kerja..banyak masa untuk settle down…perlu sesuaikan diri dengan tempat kerja..lagi pun majikan dah warning…kena buat akujanji pula…Saya kena fokus pada kerja. Ini fardhu kifayah..kalau saya tak kerja dengan baik, cemerlang, nanti orang kata pekerja Islam nie tak professional, tak disiplin, tak efisyen…tiap-tiap bulan kena pergi meeting..sibuk…nantilah dulu bila ana free…tahun nie ana baru dapat APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang)..nak balas budi kat bos, nak tunjuk rajin kerja…”

Bila dah berumur 25 tahun..mula fikir nak berumahtangga. Bila sudah berumahtangga, dia berkata pula : “ Ana baru kahwin..banyak problem…baru nak sesuaikan hidup berkelamin…nak cari chemistry dengan isteri..kami tak pernah kenal sebelum nie..maklumlah lain-lain university..ana belajar kat oversea…zaujah cuma kat UPSI…zaujah kecik hati kalau tak spend masa untuk die..keluarga pun penting..Nabi pun berdakwah kat keluarga dulu…mertua pula bising kalau asyik keluar..(kalau orang perempuan)..suami tak izinkanlah..taat pada suami tuu kan penting…tanggungjawab perempuan ialah kat rumah..sibuklah…nanti bila family dah stabil…ana involvelah…”

Setelah beberapa bulan berlalu..isteri disahkan mengandung..Dia mula berkata : “ Orang rumah dah mengandung..tadi pi check doktor..kesihan nak tinggal-tinggalkan dia…kena jaga hati dia..zaujah ana nie sensitif..cepat terasa dan merajuk…lagi pun nie first baby..kenalah jaga elok-elok..tiap-tiap hari kena ambik orang rumah… ada appointment dengan doktor…kena pi hantar ke tempat kerja dia..sekarang perut dia dah besar..dah tak boleh buat kerja rumah..nanti muntah-muntah…kalau apa-apa nanti susah…masih sibuk…tunggulah selepas bersalin…baru ana pi usrah…”

Bila dah bersalin, ia pun berkata: “ Ada baby kecil, ana dah jadi bapa..rasa berat dan banyak tanggungjawab..kadang-kadang rasa simpati kat orang rumah jaga baby..malam pun tak cukup tidur…anak kerap menangis…bila anak sakit…tak ada siapa jaga…ana kena bagi perhatian..kalu tidak nanti kawan-kawan kata tak pandai jaga anak..malulah…nnanti dah settle semua nie..ana pi lah…”

Kemudian isteri mengandung lagi dan beranak, mengandung dan beranak dan seterusnya. Setiap kali diajak attend program,attend usrah ia menjawab : “Perlu masa lebih kat keluarga…anak-anak nak membesar..gaji tak cukup..kena kerja lebih..ambik kerja lebih masa (OT)..nak bagi nafkah kat keluarga..ini pun wajib…tak pa lah…tunggu ana dah free dari semua nie..ana joinlah..”

Apabila anak-anak sudah besar, dah jadi remaja, dah mula nak bekerja, dah nak cari jodoh, dia mula berkata: “ Nak kena tumpu pada anak-anak. Sekarang banyak gejala sosial, kalau tak jaga, nanti anak-anak rosak..dia pilih kawan yang tak baik…orang islam juga malu…kerja pun kena lebih..anak-anak nak masuk U, nak sambung degree… abang long pun dah nak kahwin…akak pun tak dapat kerja lagi… pening…pening…bagi ana langsaikan semua nie…nak fokus ini dulu…dah settle nie baru ana hadir…”

Setelah beberapa tahun bekerja, dia dinaikkan pangkat, lalu dia pun berkata: “Saya dapat jawatan baru…banyak tanggungjawab dan makin sibuk…perlu jaga nama baik orang Islam kat company (swasta), ana baru sah gred DG 48 ( sektor kerajaan), sibuk memanjang..meeting sana meeting sini…semalam kat Putrajaya..hari nie kat Petaling Jaya…nak kena buat preparation…sibuklah…tunggu ana nak pencen…”

Bila umur dah cecah 40 tahun..dia berkata pula: “Doktor dah sahkan ana sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan gout…takutlah…kena rehat dan jaga kesihatan…tak boleh buat kerja berat-berat…badan tak berapa sihat dan kuat…hujung minggu buat terapi..hemodialisis… rasa tak cukup rehat…nanti dululah…kirim salamlah kat teman-teman…”

Bila sudah pencen, dia berkata: “Ish ..rasa lapang dari kerja…nak berehat dok dengan keluarga, anak-anak dan bermain dengan cucu. Celik pejam celik…ana dah ada dua cucu…bila pencen pulak…dapat Jusa C..kawan-kawan pun tak dapat lagi…dakwah nie kerja orang muda-muda..korang orang muda-muda…korang buatlah…ana dah tua, nak tumpu pada amal hari tua…

Ada pula yang berkata: “Malulah, buat kerja ni…tak biasalah…masa kat U tu..ada lah join sikit-sikit…tapi dah lama tinggal dah…rasa segan pulak…macam tak cukup ilmu…nak ajak orang lain pun malu…keluarga sendiri pun tak betul…macam mana nak dakwah pada orang lain…releklah dulu…”

Inilah realitinya, yang biasa kita dengar, yang biasa kita hadapi... Paling-paling tidak pun, berbeza sedikit sahaja alasan-alasan mereka... Diri tak bagus, kurang sempurna, ada kerja, nak ke Syria (oppsss!! Saje sebut... Tak niat nak tuju pada sesiapa) dan lain-lain... Kalau mahu dikira diri manusia itu bagus dan sempurna, tiada sesiapa pun sempurna, kalau mahu dikira ada kerja, semua manusia di dunia ini bekerja... Apa sahaja alasan sebenarnya kalian boleh mengelakkannya daripada terjadi...

Fikir-fikirlah…sampai bila nak berada dalam zon masalah…sampai bila nak berhujjah…Jangan tunggu masa lapang untuk berjuang, kerana sememangnya kehidupan ini tidak akan menyediakan kelapangan. Hidup ini dijadikan penuh kesibukan. Kelapangan bila kita melangkah di awal langkah pertama ke syurga seperti kata Imam Ahmad bin Hambal.Orang yang menanti kelapangan untuk berjuang, samada dia akan terjun ke medan perjuangan atau akan hanya menempel sahaja di tepi medan.

Manakah yang lebih baik – Seorang yang berusaha keras mengatasi halangan dalam kehidupan atau seorang yang hanya berhenti di hadapan halangan setiap kali ia menghalangi laluannya..???

Sampai bila nak bagi alasan lagi…wahai sang Da’ie...???

“ Sesungguhnya orang yang beriman itu adalah orang yang benar-benar beriman kepada Allah dan Rasulnya, kemudian ia tidak ragu-ragu lantas berjihad di jalan allah dengan sebenar-benar jihad…”

Pengalaman pahit yang ditempuh sepanjang episod perjalanan kehidupan dalam perjuangan ini hanyalah sementara. Kalau kita bertahan dan sabar dalam menghadapi rintangan ini. Insya-Allah kepahitan itu suatu hari nanti akan dibalas dengan kemanisan yang tidak dapat dibayangkan akal kita.

Kata-kata ini ana tujukan kepada sahabat-sahabat seperjuangan dalam arena perjuangan Islam dan juga pada diri ana, kerana ana sendiri pun tak tahu mungkin-mungkin suatu hari nanti ana sendiri dilanda penyakit futur ini (a'uzubillah). Maka ana harapkan daripada sahabat-sahabat untuk kembalikan ana di atas landasan kalau ana tercicir ke tempat lain.

Semoga kita terus berjaga-jaga, jelas dan faham ke mana hala tuju kita... Semoga kita tetap berpegang teguh dengan manhaj nubuwwah yang kita bangga-banggakan... Semoga kita tetap thabat di jalan dakwah ini... ameenn...

Semoga ALLAH meredhai apa yang ana lakukan ini... ameenn...

TABIAT JALAN DAKWAH ini tidak ditaburi bunga, jauh dan panjang... Kita tidak boleh mengharap bahawa jalan ini akan menjadi mudah dan tiada sesiapa yang akan menentang, serta semua orang akan mengikut rentak alunan seruan kita kepada ALLAH... kerana ini satu ketetapan daripada ALLAH...


1 comments:

MaUt said...

Salam ramlah,

taqabballalhu minna waminkum.. Salam aidilfitri, salam kemenangan. Mohon maaf segala salah silap kita. Tq atas segalanya.. Take care dear wassalam

http://www.zaharuddin.net/content/view/612/72/

Post a Comment

.::: Bicara Rasa Bicara Hati :::.

Seni cindai pusaka purba,
Disandang mari di hujung bahu,
Jangan serang membabi buta,
Jerat maut sedia menunggu.

Seni cindai pusaka purba,
Disandang oleh panglima Melayu,
Kalau engkau sudah sedia,
Aku telah sedia menunggu.

Ahlul Bayt Fuqaihah

PENGUNJUNG

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More